Trygg på nätet- Några tips

Internet öppnar många dörrar till både nytta och nöjen, men tyvärr också till de som inte vill oss väl. Här kommer lite tips på hur du surfar säkert.

Dator, surfplatta eller mobil?

Faktum är att en mobil eller surfplatta är betydlig säkrare att surfa på än en dator. Detta beror på att det inte kan installeras program “i smyg” på samma sätt.

Trådlösa nätverk (WiFi)

Om du kopplar upp dig på Trådlösa nätverk som inte har lösenord, eller där lösenordet är allmänt känt (som på ett café exempelvis), ska du vara försiktig med känsliga uppgifter. Stäng av WiFi när du handlar eller gör bankärenden om du inte är uppkopplad hemma eller hos någon du känner.

Saker som är för bra för att vara sanna…

… är ofta det. Du har inte vunnit på lotto, fått en gratis iPhone eller erbjudande om att tjäna miljoner på att hjälpa någon från Nigeria. Var väldigt skeptisk till allt du läser på internet och i din epost.

Epost

När du kollar din epost är det bra att vara lite skeptisk. Det viktigaste är att inte klicka på något i epostmeddelanden som du inte är säker på vem som skickat.

Uppdateringar

Om fel upptäcks i program som du har så lagas dom med uppdateringar. Se därför till att alltid uppdatera både din enhet och dina program/appar. Annars står du med en öppen dörr som alla känner till.

Banken

Banker har den högsta säkerheten plus att de ersätter dig om du blir av med pengar, förutsatt att du inte varit väldigt oaktsam med lösenord och koder. Därför behöver du inte oroa dig så mycket för bankärenden. Det är viktigare att hålla koll på epost, Bank-ID och när du handlar på nätet.

Bank-ID

Med Bank-ID legitimerar du dig över internet eller telefon. Det är lika giltigt som att skriva under ett avtal med din stiliga autograf. Det används på fler och fler ställen och är fantastisk smidigt. Dock finns det två saker du ska tänka på. Det viktigaste är att alltid läsa på skärmen vad det är du skriver under innan du skriver din kod. Det står alltid i klartext vad det är du skriver under. Därför är det lätt att undvika fel och bedrägerier innan du skriver under. Har du redan skrivit under blir det mycket svårare att häva köp eller ta sig ur avtal. Det andra är att aldrig använda Bank-ID om du blir uppringd. Följer du dessa råd klarar du dig från alla bedrägerier.

Virus och andra skadliga program

Detta är något som främst drabbar datorer. Har du en mobil eller surfplatta behöver du inte oroa dig över detta. Har du en dator som har Windows 10 är den ganska säker i sig själv, men det kan ändå vara bra med extra skydd. Ett bra gratisalternativ är Bitdefender (www.bitdefender.com/solutions/free.html). Viktigt här att hålla både datorn och virusprogrammet uppdaterat.  

Koder och lösenord

Det viktigaste är att ha olika lösenord på alla olika ställen. Detta för att lösenord ibland blir hackade. Har du då samma lösenord överallt så kommer också den som hackat ditt lösenord in överallt. Med det sagt så behöver du dock inte har vitt skilda lösenord. Skapa en bra stomme på minst åtta tecken, och lägg sedan till en ny bokstav eller siffra för varje ställe som behöver lösenord. Och skriv gärna upp lösenorden någonstans. Ha dem dock inte på precis samma ställe som din dator, mobil eller surfplatta.

Om du har en mobil eller surfplatta är det också en väldigt bra idé att ha en kod du behöver använda varje gång du ska använda enheten. Detta hindrar andra från att komma åt dina foton och inloggningar.

Hänglåset (https)

Ibland kan du se ett hänglås, och bredvid det står det eventuellt https. Då betyder det att sidan du besöker är krypterad och därför betydligt säkrare än en sida utan hänglås. Var speciellt uppmärksam på detta om du fyller i känsliga uppgifter.

Backup

Du bör alltid ha en backup på dina viktiga filer. Om du skulle råka ut för något har du då dina filer kvar.

Säker surf/VPN

Många företag erbjuder så kallad säker surf. Det innebär att all data du skickar skickas krypterat. Detta kan vara en bra tjänst att använda om du ofta är på nätverk som inte är säkra, eller om du värnar extra om din personliga integritet. Men annars är de onödiga pengar att lägga.

Cookies/Kakor

Detta är små filer som kommer ihåg dina senaste besök på hemsidor. De är i regel inte farliga. Att de frågas om dem hela tiden beror på att vi har en lag i EU som kräver det. Du kan lugnt svara ja.

Olagligheter och nakna damer

Sidor som erbjuder att ladda ner film och musik gratis samt sidor med nakna damer på är i regel fulla med virus och annat dumt. Undvik därför dessa.

Massor av nyheter!

Hej hej, nu börjar det ta sig!

Johan vinkar

Jag har uppdaterat de flesta av sidorna här, samt lagt till några nya. Här nedan går jag genom vad jag gjort.

Det finns nu en översättningssida. Oavsett om du vill översätta något från svenska till något annat språk, eller om du vill veta vad någon engelsk term betyder kan du använda Översättningssidan för att ta reda på det.

Om du inte sett det tidigare har jag också lagt upp en sida med förslag på vad du kan göra med din enhet. Här tipsar jag om vad som kan göras samt vilka appar det är som gör det möjligt. Läs mer här.

Ordboken har också vuxit till sig. En del nya ord är tillagda, men framförallt så har mängden symboler som förklaras ökat en hel del.

Länksidan är också helt omgjord. Nu är den uppdelad efter ort och innehåller också lite fler länkar.

Jag har också spelat in en video där jag pratar om vanliga rädslor inför att använda sina enheter. Den finns att se här.

Slutligen vill jag jättegärna att du tipsar mig om saker jag missat eller saker du gärna skulle vilja se här. Det kan du göra på denna sida.

Väl mött!

/Johan

Nytt namn, samma sida (fast ändå inte)

Nu har Johans Länkar flyttat hit, och i samband med det bytt namn. Nu heter sidan Surfhjälpen, och hittas både på surfhjälpen.se samt på surfhjalpen.se.

Nu har jag också mer kontroll över hur sidan ser ut och fungerar och därför har nu sidan stöd för både röstuppläsning samt ändring av textstorlek, kontrastfärger och liknande. Du startar röstuppläsningen genom att trycka på knappen som ser ut såhär:  och du kan ändra hur sidan ser ut genom att klicka på ikonen i övre högra hörnet som ser ut såhär: Klicka här för att ändra kontrast, textstorlek och liknande..

Väl mött, och som vanlig är det bara att tipsa mig om saker som jag missat.

/Johan